-LANGKAH 1-
BAHAN-BAHAN:
2 SUDU BESAR MINYAK
1 SUDU BESAR MAJERIN
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak. Bila dah panas, campak 2 genggam jagung, kacau sampai semua jagung dah kena minyak, tukarkan api jadi medium, tutup kuali.(saya guna kuali dan penutup kukus) Kemudian dengarlah jagung itu meletup.
2. Apabila popcorn dah start meletup,jangan buka tudung periuk tu. Tunggu je sampai semua popcorn meletup dan tak ada bunyi letupan langsung lagi dah. Lepas tu boleh tutup api.
3. Langkah 1 dah siap . Keluarkan popcorn ni kemudian letak dekat bekas lain (jangan biar dalam kuali nanti boleh hangus).
4. Ikut langkah 1 masak buat kali kedua. Maksudnya, kita guna popcorn 4 gengam tapi bahagi 2, jadi 2 gengam,2 gengam.
-LANGKAH 2-
BAHAN-BAHAN:
3 SUDU BESAR MADU
3SUDU BESAR GULA PERANG
1 SUDU BESAR MINYAK
1 SUDU BESAR MAJERIN
SECUBIT PEWARNA SERBUK KUIH
CARA-CARA:
1.Gaul sebati bahan kacau bahan ni semua sampai gula cair.Teruskan kacau sampai mendidih kemudian tutup api.
2. Masukkan popcorn gaul sebati kemuadian sedia untuk dimakan.
CREDIT TO
No comments:
Post a Comment