Follower Mummy

Irine Nadia Marcello

Segmen First Giveaway By Anis

Photobucket





FIRST GIVEAWAY ini berlangsung selama sebulan dari 25.03.2013 hingga 24.04.2013 dan seramai 34 Pemenang dicari ! 

Syarat-Syarat :

Wajib Follow BLOG ini & BLOG ini !
Wajib Follow Para Sponsor
Wajib Follow Fanpages Para Sponsor 
Wajib Follow Twitter
Wajib Klik Iklan


Follow Para Sponsor :

Aimi Rahim | Eyna | Fifi | Syahira | Kak Ain | CikGadis | Izzati | Precious Cla | Aien | Ismah |  Anaziah Online Boutique Anaziah Baby & Kidswear  | BK


Follow Fanpages Para Sponsor :






Follow Twitter(kalau ada twitter) : 

Twitter


Klik Iklan(tunggu sampai habis loading) : 

Click Sini

Click Sini

Click Sini

Click Sini

Click Sini

Click Sini


Senarai Hadiah :

Mousepad ( Design sendiri ) Mug ( Design sendiri ) | Jubin hiasan  ( Design sendiri ) | T-Shirt Running man Saiz L | Header | Bookmark + Topup RM5 | Topup RM5 + Bloglist | Topup RM5 + Bloglist | Topup RM3 | 2 Felt Bookmark + 2 Vector | Topup Celcom/Maxis RM5 | Topup RM10 | Novel | Brooch Ribbon | 1 Pakaian wanita dari Anaziah Online Boutiqe | 1 Headband dari Anaziah Baby & Kidswear .


Apalagi , Jom memeriahkan lagi GIVEAWAY ni . Support Blogger :)


^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Segmen Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang

Photobucket



Ini adalah segmen pertama dari Belog Cik Kumbang.Tujuan Cik Kumbang buat segmen ini adalah untuk memudahkan Cik Kumbang blogwalking & terjah update terkini blog korang yang join segmen nie.Segmen nie inspired by Mia Liana & Cik Farah,sebab Cik Kumbang menggunakan konsep copy&paste coding HTML sahaja untuk join.Mudah kan?

KENAPA KORANG PERLU JOIN?

SEMUA blogger yang join segmen nie akan dimasukkan ke dalam Blog Khas,Bloglist Cik Kumbang di [SINI] untuk sepanjang tahun 2013 ini.Best kan :) Dan yang paling best, Cik Kumbang akan pilih sekurang-kurangnya 10 blog untuk direview di facebook page Belog Cik Kumbang dan 5 blog untuk direview di Belog Cik Kumbang dengan menggunakan random.org !!! Menarik tak? JOM JOIN !!!

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1.Follow Belog Cik Kumbang untuk mengetahui update terkini segmen ini.Klik
2.LIKE Fanpage Belog Cik Kumbang.Klik
3.Buat satu entry dengan tajuk Segmen: Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang.
4.Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila klik di bahagian coding, kemudian tekan Ctrl+C serentak untuk copy dan akhir sekali paste kan ke ruangan HTML korang.
5. Make sure korang tinggalkan link entri korang tu kat ruangan komen NIE & nyatakan kategori blog korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist Cik Kumbang nanti.

TARIKH TAMAT: 20 April 2013.


^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

List Keperluan Menyambut Bayi

Photobucket



skang ni sibuk sangat nk cari barang baby huhuhu...pening gak sbb ni kan anak fisrt so memang xde pengalaman langsung dlm bab2 ni hehehe...lau nak beli brg baby ni mesti kene ada satu list supaya senang nak tengok apa yg patut dibeli kan hehehe..so cik ade sertakan satu list dan dlm list ni ada beberapa barang2 keperluan baby yg perlu ada dan juga keperluan untuk ibu dan xlupa gak list2 untuk dibawa ke hospital nanti...



PAKAIAN

  • Lampin / Bedung
  • Barut Perut
  • Baju Tidur
  • Baju Dan Seluar Panjang
  • Baju Dan Seluar Pendek
  • Baju Lubang2 Panjang / Pendek
  • Rompers / Bodysuit
  • Pampers
  • Sarung Tangan
  • Sarung Kaki
  • Topi
  • Bibs
  • Pencuci Pakaian 
  • Beg Pakaian

MANDIAN
  • Tub Mandi
  • Tuala Mandi
  • Tisu Basah
  • Set Mandian
  • Changing Mat
  • Minyak Yu Ye
  • Baby Oil
  • Losyen
  • Ubat Ruam
  • Cuttons Buds
  • Bedak
  • Set Manicure
  • Bakul Barang

PENYUSUAN
  • Botol Besar
  • Botol Kecil
  • Berus Botol
  • Sabun Pencuci 
  • Termos
  • Puting Hisap
  • Puting Botol
  • Breast Pump
  • Botol Storage
  • Plastik Storage
  • Cooler Storage

TIDUR
  • Tilam
  • Bantal
  • Kelambu
  • Selimut
  • Baby Coat

TRAVEL
  • Stroller
  • Walker
  • Car Seat
  • Tilam Travel
  • Beg Baby

LAIN-LAIN
  • Hanger Kecil
  • Pin Kecil
  • Sapu Tangan
  • Bakul Kecil
  • Bakul Baju
  • Bakul Botol
  • Almari Baju

KEPERLUAN IBU
  • Bengkung
  • Breast Pad
  • Nipple Breast
  • Nipple Protector
  • Maternity Bra
  • Maternity Pad
  • Set Bersalin
  • Tungku
  • Kain Batik
  • T-shirt Longgar
  • Stokin
  • Baju Sejuk



SENARAI KEPERLUAN UNTUK DIBAWA KE HOSPITAL


KEPERLUAN BAYI
  • Beg Baby
  • Baju Dan Seluar Panjang
  • Sarung Tangan
  • Sarung Kaki
  • Topi
  • Lampin / Bedung
  • Barut Perut
  • Selimut
  • Pampers
  • Tisu Basah
  • Tuala Mandi
  • Minyak Yu Ye
  • Set Mandian
  • Bedak
  • Losyen
  • Botol Susu Kecil
  • Susu Formula Tin Kecil

KEPERLUAN IBU
  • Beg Pakaian
  • Bengkung
  • T-shirt
  • Kain Batik
  • Tudung
  • Pengikat Rambut
  • Maternity Bra
  • Mternity Pad
  • Tuala Mandi
  • Set Mandian
  • Minyak Angin
  • Termos
  • Telefon Bimbit
  • Charger
  • Surah Yaasin
  • Air Selusuh

DOKUMEN PENTING
  • I/c Ibu
  • Buku Pink
  • Sijil Nikah
  • Surat Nikah
  • Duit

MAKANAN
  • Roti Putih
  • Biskut Kraker
  • Buah-Buahan
  • Susu Ibu




**lau xnak rase duit kita terlalu banyak habis dibelanjakan seeloknya beli satu persatu...lau nak beli semua skali gus memang botak la kepala cik abang jawabnya hahaha.....



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Apa Yang Perlu Dilakukan Saat Anak Di Lahirkan

Photobucket




Tahniah kepada kawan2 yang hampir dah nak melahirkan anak, 
dan xlupa pd sy gak sbb nak tunggu baby kuar gak ni heheheee...
mesti tak sabar kan nak tengok cahaya mata kita yang bakal dilahirkan nanti...
ikut mak nya ke tau ikut papa nya kan kan kan.....hehehe...
xp jangn lupa pulak banyak perkara penting yg perlu dilakukan 
bila anak dilahirkan nanti ....
jom sama2 kita baca antara perkara2 yg perlu dilakukan 
selepas bayi kita dilahirkan nanti....



**Disunatkan Azan & Iqamah
  • Islam menganjurkan kepada umatnya agar menyambut kelahiran bayi dgn mengazankannya di telinga kanan dan diiqamahkan di telinga kiri dan hendaklah dilakukan sebaik saja bayi dilahirkan.Tujuannya ialah untuk mengingatkan kembali anak tentang perjanjian yang pernah dikaitkan dengan tuhan di alam Rohani.

"sesiapa yang memperolehi kelahiran cahaya mata (anak)
maka diazankan ditelinga kanan dan diiqamahkan di telinga kiri,
nescaya terlepaslah dari angin tiupan syaitan"

(RIWAYAT  AL-BAIHAQI)



**Menanam Uri

  • Hukum menanam uri adalah harus.Uri tersebut perlu dibasuh dan ditanam di dalam tanah supaya ia tidak dimakan oleh haiwan.Uri orang-orang Islam adalah suci dan dengan itu tidak boleh di bakar atau dijual. Mana-mana orang Islam yang melahirkan anak di hospital dikehendaki membawa balik uri-uri itu untuk di tanam di tempat masing-masing.




**Tahnik 
  • Sunat 'Tahnik' atau belah mulut selalunya dilakukan selepas anak dilahirkan. Tahnik ialah mengunyah buah kurma (tamar) dan selalunya dilakukan oleh orang yang dianggap soleh dan bertaqwa kepada Allah seperti Imam, Bilal, Ulama, dan Syeikh. Prosesnya ialah meletakkan sedikit manisan pada lidah bayi yang baru dilahirkan. Selain daripada kurma, manisan lain yang boleh digunakan juga adalah seperti titisan madu, nira nipah dan kelapa. Tujuannya adalah untuk melazimkan bayi membuka mulut dengan mendapatkan ganjaran benda manis,membuatkan bayi mahu menghisap apabila ibu menyusukan bayi tersebut kerana sentuhan di lidah mempunyai kesan manis dan bukan kesan yang tidak selesa dan untuk melancarkan percakapan anak kecil serta selalu berkata manis dan benar.  
  
     "telah dikurniakan kepadaku seorang anak,
lalu aku membawanya menemui baginda Rasullullah S.A.W,
baginda menamakannya Ibrahim,
lalu baginda mentahnikkannya dengan tamar dan mendoakan
keberkatan untuknya,kemudian baginda menyerahkan kembali anak itu"


(RIWAYAT AL-BUKHARI)                


**Mencukur Rambut
  • Mencukur rambut juga adalah diantara perkara yg disunatkan untuk dilakukan kepada bayi yg baru lahir dan sebaiknya dilakukan pada hari ketujuh ia dilahirkan.Kemudian rambutnya itu ditimbangkan dan disunatkan bersedekah emas atau perak seberat timbangan rambut bayi tadi lalu disedekahkan pada fakir miskin jika berkemampuan.Sekiranya tidak bekemampuan bolehlah bersedekah melalui wang atau sebaliknya.Amalan ini bertujuan agar menguatkan pertumbuhannya, menghilangkan selaput kulit kelapa dan juga dapat menguatkan daya ingatan,daya penglihatan dan bau serta pendengaran.

"cukurlah rambutnya,sedekahkanlah seberat timbangan
(rambutnya)itu daripada perak"

(RIWAYAT AHMAD)


**Menamakan Anak
  • Didalam islam kita dianjurkan supaya memberikan nama2 yg baik dan elok kerana dengan nama2 itulah juga Allah s.w.t akan memanggilnya di akhirat nanti.Seeloknya menamakan anak pada hari pertama,ketiga atau ketujuh kelahirannya.

"sesunggyhnya kamu akan diseru pada hari qiamat 
dengan nama-nama kamu,dan nama-nama bapa kamu, 
maka perindahkanlah nama-nama kamu itu"

(RIWAYAT ABU DAUD)


**Aqiqah
  • Aqiqah tanda kesyukuran dianugerahkan cahaya mata kepada Allah s.w.t dengan menyembelih binatang yang disembelih pada hari mencukur rambut bayi. Aqiqah sebagai ibadah yang telah disyariatkan oleh  Allah s.w.t. Aqiqah itu sunat dilakukan sebaik sahaja anak dilahirkan dan berterusan sehinggalah anak itu baligh.Apabila anak itu sudah baligh, gugurlah hukum sunat itu daripada walinya dan ketika itu hukum sunat berpindah ke atas anak itu sendiri dalam melakukan aqiqah untuk dirinya sendiri.Walaupun waktu yang disunatkan untuk beraqiqah itu panjang, tetapi yang afdhal hendaklah dilakukan pada hari ketujuh daripada hari kelahirannya.


 "Setiap anak yang lahir itu  terpelihara dengan aqiqahnya yang disembelih untuknya pada hari ketujuh (daripada hari kelahirannya), dicukur dan diberi nama." 

(RIWAYAT ABU DAWUD, AL-TURMIZI dan IBNU MAJAH)


**Berkhatan
  • Berkahtan ialah memotong selaput kulit yg menyerupai kepala zakar lelaki atau memotong sedikit hujung daging yg tumbuh dalam faraj perempuan.Berkahtan ini mula diwajibkan bila umur kanak lelaki hampir usia baligh.Namun bagi perempuan pula seeloknya waktu ia dilahirkan.

"kebersihan itu terdiri dari lima, berkhatan,mencukur bulu ari-ari,
menggunting misai,memotong kuku dan mencabut bulu ketiak"

(RIWAYAT BUKHARI DAN MUSLIM)



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

"Segmen Blogwalking oleh Blog BingkisanHati"

Photobucket





jom join segmen yg pertama kali di anjurkan oleh
Blog BingkisanHati dan akan berlangsung selama 2 bulan...




syarat2 yang mudah sekali:

**Wajib follow Blog BingkisanHati
**Wajib Klik SINI
**Buat entry bertajuk "Segmen Blogwalking oleh Blog BingkisanHati"
**Letak banner di atas di entri anda dan back link ke SINI
**Anda boleh tag seberapa ramai rakan yg ade.
**Letak URL entri anda di ruangan komen di SINI.



OK skng cik nak jemput 
n



selamat mencuba ek....





^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

5th MATERNITY & CHILDREN EXPO KEMBALI LAGI

Photobucket





kembali lag ye tahun ni selepas dapat sambutan yg hangt pd nov tahun lepas...
sape2 yg dh ade anak tau pun ngah membuyung mcm chubby skang ni leh la join nanti tau....
sbb banyak produk keperluan tuk baby n parents skali...
dan xlupa gak ade mcm2 aktiviti tuk baby n parents tauuuuu....
n ade 10,000 GOODIES BAG menti kita...
expo akan berlangsung seperti yg tertera kt gambor tu yeee....
tanda awal2 kt kalendar tu nanti senang engat hehehe...
semestinya masuk adalah PERCUMA tauu hehee..

jom p ramai2 k

^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Tutorial Buat Wishlist


SALAM ^_^
jom letak wishlist dalam blog.
ala mcm kat blog cik tu la...
hehehe
senang nak tengok hajat ape yg belum tercapai lagi



**Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

**Copy code kat bawah ni , and paste kat ruangan html/javascript tu tadi ;)



<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satuchecked />satu <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="duachecked />dua <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tigachecked />tiga <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empatdisabled />empat <br />
</form>


**Yg MERAH tu ubah dengan benda yang korang nak sangat

**Yg BIRU pula boleh di ubah dgn perkataan "checked" atau "disable"

**SAVE^_^


CREDIT TO LYSSA



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Tutorial Letak Search Box


SALAM^_^
jom letak search box kat blog korang
bkn ape memudahkan para pengunjung blog 
mencari sesuatu dlm blog korang...



**First klik dashboard n klik Layout :


 


**Klik ADD A GADGET dan Klik Search Box




**Lepas dah tick mana-mana yang korang suka tu , terus tekan SAVE !

**Dah siap.






^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Tutorial Scroll Bar Berwarna


SALAM^_^
bosan dgn scroll bar korang yg biasa je
teringin ada scroll bar berwarna mcm cik x????
sini ade tutorial dia....
jom try....



**Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

**Tekan Ctrl F serentak , cari kod ini 



]]></b:skin>



**Dah jumpa Copy kod ini pulak :




::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #ff3399;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #ffffff;



**Paste kan kod itu kat atas kod yg dicari xd

**Warna Biru = tukar kepada background scroll bar
**Warna Pink = tukar kepada warna scroll bar anda

**kod warna boleh cari SINI


**dah siap boleh la save


CREDIT TO LYSSA



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Tutorial Gambar Di Entry Melengkung Dan Kabur


SALAM^_^
nak x gambar kat entry korang menjadi 
melengkung nkabur gitu hehehe
sini ade tuto dia 
meh buat same2




**Dashboard > Design > Edit Html 

**Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :



h3.post-title {



Atau



.post {


**copy kod ini :






.post img {
padding:0px;
BORDER-RADIUS:30PX;
border:0px solid #ffffff;


**Paste di bahagian atas salah satu kod tu .. 

**SAVE.


kau menjadi tlg komen2 la ye....



CREDIT TO LYSSA





^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Daftar Nuffnang



SALAM^_^
meh sini buat duit ngn nuffnang nak???
jom ikut step2 kat bawah ni...




**klik sini





**Klik Join Nuffnang





**Isi semua 4 step 
**Klik Finish di step 4...




                 
**bukak email yang korang daftar tu
 **klik link yang nuffnang hantar untuk mengaktifkan akaun





**Klik Login 





**Klik My Nuffnang 
**Klik kat Welcome to blog
**MANAGE MY BLOGS
**Klik Add Blog





                  

**Isi ruangan kosong
**Klik Update Survey dan jawab sampai habis





**Klik ruangan LARGE REC, LEADERBOARD, SKYSCRAPER
**Pilih salah satu then klik link biru tu





**Bila keluar page ni korang klik kat mane2 kotak untuk ambik code iklan





**copy code iklan dan paste dalam blog






**Log in > Dashboard > Layout > Add Gadget > Html/JavaScript

**Paste Code Heartbeat tadi di ruangan Html/JavaScipt tuh.

**Save 


CREDIT TO AMY



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Daftar Heartbeat


SALAM^_^
jom cari duit lebih nak??
meh join Heartbeat....
lau nk tau Heratbeat ni lebih kurang mcm
Nuffnang n Says.Com
jom cik tunjuk cara2nya...


**Mula2 klik sini

**Klik Icon Heartbeat
PASTU


 

**Klik Create Account


 

**Isi maklumat yang diperlukan..
**Tick " I agree....."
**Klik Continue


 

**Klik Join HB!Affiliate


 

**Klik "Online Application" 




 **Isi maklumat borang seperti gambr diatas.
**Nyatakan cara pembayaran yg  korng nak.
**Tick I Agree.
**Klik Continue.



 

**MY HB!Affiliate



 

 **Klik Get Code



 

**pilih lah yang banner yang korang nak.
**Copy Code Banner



**Log in > Dashboard > Layout > Add Gadget > Html/JavaScript

**Paste Code Heartbeat tadi di ruangan Html/JavaScipt tuh.

**Save 



CREDIT TO LYSSA


^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^