Bahan-bahannya:)
250 gm tepung gandum.
3 biji telur.
260 gm susu segar.
10 gm air.
70 gm gula halus.
30 gm butter-cairkan(melted)
1 tsp baking powder.
1/2 tsp soda bikarbonat.
Bahan-bahan intinya:)
Kacang tanah -kisar kasar.
Butter/marjerin.
Jagung manis (dlm tin)
Gula pasir.
Cara-caranya:)
1. Masukkan telur dan gula kedalam mangkuk yang sesuai dan kacau dengan whisk sehingga gula hancur.
2. masukkan susu segar dan kacau perlahan lahan .Masukkan tepung(ayak dengan baking powder&;baking soda)sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
3. masukkan butte yg telah dicairkan dan adun hingga rata.
Perapkan adunan selama 1 jam.
4. Panaskan kuali yang tak melekat dan sapukan dengan sedikit butter.
5. Masukkan satu senduk adunan dan masak dengan api yang perlahan. tutup dengan tudung periuk agar apam cepat masak. biar sehingga permukaan menjadi lubang2 kecil dan boleh ditabur dengan gila pasir dan bahan2 topping lain seperti jagung manis kacang tanah.
250 gm tepung gandum.
3 biji telur.
260 gm susu segar.
10 gm air.
70 gm gula halus.
30 gm butter-cairkan(melted)
1 tsp baking powder.
1/2 tsp soda bikarbonat.
Bahan-bahan intinya:)
Kacang tanah -kisar kasar.
Butter/marjerin.
Jagung manis (dlm tin)
Gula pasir.
Cara-caranya:)
1. Masukkan telur dan gula kedalam mangkuk yang sesuai dan kacau dengan whisk sehingga gula hancur.
2. masukkan susu segar dan kacau perlahan lahan .Masukkan tepung(ayak dengan baking powder&;baking soda)sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
3. masukkan butte yg telah dicairkan dan adun hingga rata.
Perapkan adunan selama 1 jam.
4. Panaskan kuali yang tak melekat dan sapukan dengan sedikit butter.
5. Masukkan satu senduk adunan dan masak dengan api yang perlahan. tutup dengan tudung periuk agar apam cepat masak. biar sehingga permukaan menjadi lubang2 kecil dan boleh ditabur dengan gila pasir dan bahan2 topping lain seperti jagung manis kacang tanah.
CREDIT TO
No comments:
Post a Comment