Follower Mummy

Irine Nadia Marcello

PERGINYA SI BIDADARI KECIL.....


Photobucket

ermmm pada jumaat 01/11/13 time ngah keje cik dapat msg dari bff cik....
dengan bersahaja cik bukak la msg tu dandengan terkejutnya cik baca tiap bait msg yg bff cik kirim 
"salam trah tau tak mawar anak mummy dah meninggal"....
ya allah,,,,hanya tuhan tau betapa terkejutnya cik dapt berita pasal kematian anak kwn baik cik tu....
terus bercucuran airmata cik bila habis baca msg tu....
baru semalam tegok video arwah mawar buat giyomi ngn makngah nye........
walaupun mawar bkn anak cik tapi perasaan cik sebak.....
terus xleh continue keje n on the spot terus pergi hospital nak tengok mawar untuk yg terakhir kalinya
she so adorable....walaupun telah dibaluti kain putih...

till this moment cik still teringat2 kan arwah...arwah baik n bijak orangnya....dengar kata orgnya....
ya allah sungguh sempurna arwah dimata cik dan sesiapa yang mengenalinya...
arwah pergi pun dengan tenang sekali...
dengan kesihatan yg sihat dalam keadaan tidur arwah pergi meninggalkan
ibu bapanya,keluarganya,saudaranya,kawan2nya dan semua yang mengenalinya...
meninggalkan dunia untuk pergi kepada sang penciptanya...

pic time berbuka puasa ngan kengkawan n parents mawar

arwah adik Mawar Dhia Zahira pergimu sayang pasti ke syurga nan abadi


buat zie n ijjat sesungguhnya anak syurga ini pasti menunggu kalian disyurga...
bertahan dan kuatkan semagat my dear demi mawar....pasti senyuman dan kebahagian kalian 
yang mawar dambakan walaupun tanpanya disisi kalian....


al-fatiahah

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَالرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِإِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُاهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. 
Segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan.
Tunjukilah kepada kami jalan yang lurus.
(Iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.

...Amin Ya Rabbal Alamin...




^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

"Gempak Giveaway Red Delima Di Nabilabiela.com"


Photobucket

jom join "Gempak Giveaway Red Delima" di adakan di blog Nabilabiela.com. Hadiah yang hampir berjumlah RM5000 ni bakal menjadi milik anda!...kalau korang nak join segmen ni atau nak tengok syarat-syarat dan senarai hadiah just klik kat banner kat bawah ni ye....



SENARAI HADIAH

Telekung solat x 3 
Beg x 3 
Selendang/Pashmina x 5 
T-Shirt x 10

Pemenang boleh pilih sendiri hadiah di  laman  www.reddelima.com  setiap satu di

Kategori 'Sleepwear.' 
Kategori 'Officewear'. 
 Kategori beg. 
 Kategori 'Accessories'. 
 Kategori 'Scarf."



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

JENJALAN SUKA SUKA


Photobucket


hermmm dalam cuti2 minggu lepas dah xtau nak pergi mane dah
last2 p genting..hehehehehe...xmain pun just lepak2 gitu jer lagipun dah lame dah xjumpa ngn member rapat cik n anak2 angkt cik, si putra n putri tu ler.......nasib baik la naik sana xujan lebat sangt...hubby cik drive pun slow2 sbb jln licin.....sampai je kat atas perghh kabus tebal n cik lak xbawak sweater sejuk la...hahaha
dah snap2 gambor semua yg ade sampai mlm n kaki pun dah lenguh2 ahahaha...




hahahaha nampak sangt datang nak nangkap gambor ajo....hahahaha xpe2 xdapt main xpe janji 
dapat amik gambar tuk kenangan kan ape salahnya....bukan slalu...
pic kedua tu la muka2 sahabat karib dari zaman habis spm sampai la nak beranak pinak sah pun....
dari kiri tu hubby cik,hubby member n hah yg last tu xde gelaran hubby lagi sbb 
masih solo dan mencari hahhaaha sape nak borang boleh la try2 ek hahaha...




alololo omeynya si putra...putra ni lau dpt aircond memang akan tdo je...sejukla katakan..sari mula2 sampai
kejap aje si debab tu bangun..pastu sambung tdo lak tu hahahaha....
pic kedua tu si kakaknya dyok naik genting siap posing tangkap2 gambar lak tu....pandai pose lake tu...
hahahaah ikut makciknya la ni (hahahaahahha)...


last2 sampai umah terus landing xengt ape dah...penat sangt ler (penat kerrr)...


^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA


Photobucket


raya kali ni xbalik kampung ler.....
selamat hari raye kepada semua saudara mara, sahabat handai, dan yg mengenali diri ini.....



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

KESAYANGAN KU SELAMANYA



Photobucket


dah lama xupdate blog lagipun xtau nk update ape sbb rase macam xde semangat 
tuk berblog lagi...tapi hidup mesti diteruskan walaupun hati ini menangis hanya tuhan yang tahu....
hati masih lagi sedih teringatkan arwah bby fariz....
tapi xpelah mama xstill bahagia dengan kehadiran fariz walupun didalam mimpi...

tapi fariz tau tak mama tetap kuat dengan ade nya papa dan juga putra putri kesayangan anak angakt mama 
disisi tuk lepaskan rindu mama pada fariz......



PUTRA
PUTRI

putra n putri lah pengubat hati acik dikala acik sedih....
beruntung mama n papa korang ade anak2 yg omel2 macam putri n putra...
semoga cepat membesar nye kesayangan acik...semoga kelak kamu menjadi kebanggaan kedua
ibubapa dan juga agamamu sayang...
aminnnnn......




^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

SAYANG PERGI MENINGGALKAN MAMA...

Photobucket



Tanggal 4 jun 2013, 10am, mama bangun awal pg lagi tuk p appoiment kat KKIA...kandungan mama pun dah masuk 31minggu..barang2 sayang pun semua mama dan papa dah sediakan tuk sayang :)...Mcm biasa mama mesti excited bila sampai KKIA sbb nak tahu perkembangan sayang dlm rahim mama...lagipun semalam syg active je bermain2 kt dlm rahim mama...xsabarnya rasa ingin melihat sayang keluar dan bermain kt depan mama lak...mesti bahagia...

Selepas setengah jam menunggu,tibalah giliran mama :)...nurse check mama n bgtau berat mama turun 2kg n darah mama kurang dr biasa n nurse cuma nasihatkan mama agar menjaga kesihatan...akhirnya tiba lah masa tuk nurse checuk degupan jantung sayang n part ni mama paling suka sbb dpt dengar degupan jantung sayang...namun selepas beberapa minit berlalu namun jantung sayang tidak juga kedengaran dan timbul rasa tidak sedap hati namun mama xmahu fikir bukan2 dan akhirnya nurse suruh mama masuk bilik doc tuk doc scan sayang...
Akhirnya selepas beberapa minit sayang di scan oleh doc...mama xnampak pun jantung sayang berkelip di monitor scanner...doc pun memberitahu mama yg jantung sayang memang dah xberdegup lagi...tanpa fikir panjang airmata mama gugur di hadapan doc...lalu papa sayang disuruh masuk ke bilik doc dan doc explain kan pada papa dan menyuruh papa membawa mama ke hospital dgn kadar segera...sepanjang dlm perjalanan itu mama xhabis2 berdoa pd tuhan agar jantung sayang kembali berdenyut...

Sesampainya mama dihospital,mama terus discan oleh doc pakar dan selepas beberapa minit berlalu...doc memandang mama dgn sayu dan memberitahu mama yg sayang sudah tiada lagi...sayang telah meninggal dalam rahim mama...ya allah betapa luluhnya hati mama bila doc memberitahu berita itu...akhirnya mama menangis dan terus menangis...papa disuruh masuk dan doc terus membetitahu berita sedih itu...papa hanya memandang mama dgn sedih sekali namun papa menguatkan semangat mama...
Akhirnya doc meminta agar mama melahirkan sayang dengan segera namun mcm mana mama ingin lahirkan sayang seandainya sayang sudah tidak bernyawa lagi...pasti tiada kedengaran tangisan sayang bila sayang keluar nanti...namun papa memberi semangat pd mama agar mama melahirkan sayang...kata papa walaupun sayang dah tak bernyawa lagi, xp mama boleh merasakan pengalaman melahirkan sayang...akhinya mama setuju untuk melahirkan sayang secara normal...

Ptg itu juga mama masuk wad dan doc bgtau mama yg mama akan diberikan induce pd pg esok untuk membuka rahim mama dan mama akur namun rasa terkilan yg bersarang dihati mama hanya tuhan yg tahu...sepanjang malam mama xtidur dan hanya termenung di katil mama...tiba2 mama rasa ade tendangan dari sayang dan mama rasa sayang kembali semula, dengan segera mama memberitahu doc tentang perkara itu dan doc terus membawa mama ke bilik scan namun setelah discan jantung sayang tetap juga tidak terlihat...sekali lagi airmata mama becucuran...mama balik semula ke katil mama dgn airmata yg bercucuran...akhirnya mama tertidur dlm tangisan...


Tanggal 5 jun 2013, 7.30am, nurse dtg kejutkan mama dan memberitahu doc akan dtg untuk memasukkan ubat induce...akhirnya doc dtg, sebelum doc memasukkan ubat,doc memeriksa bukaan rahim mama dahulu dan doc bgtau mama yg dia xjd tuk induce mama sbb rahim mama sudah pun terbuka 4cm dan doc menyuruh nurse menghantar mama ke dewan bersalin pada pg itu juga...perassan mama bercampur sedih dan gementar...mama terus call papa dan menyuruh papa dtg...

Tepat jam 8am, mama ditolak masuk ke dewan bersalin...dan nurse menyuruh mama baring dan berehat dahulu...sepanjang mama baring mama diperiksa oleh doc...mama xmengalami constraction langsung dan akhirnya pada jam 9am doc memasukkan ubat agar mama mengalami sakit kuat...selepas diberikan ubat, mama mula merasakan kesakitan yg berselang seli...masa itu mama hanya ingatkan papa sahaja kerana papa penguat mama, masa itu papa xdibenarkan masuk lagi kerana doc sedang memeriksa mama...semakin lama semakin kuat kesakitan mama rasakan...tiba2 kedengaran tangisan bayi yg baru dilahirkan dibilik sebelah...sungguh sayu hati mama bila terdengar tangisan bayi itu...sekali lagi mama menangis...

Jam menunjukkan pukul 11am dan kesakitan mama semakin kuat dan akhirnya papa sayang disuruh masuk untuk meneman kan mama...lega rasanya dpt pegang tangan papa sayang...beberapa minit selepas itu kesakitan mama berteruan tanpa henti...nurse menyuruh agar mama mengiring agar papa dpt urut2 belakng mama bg mengurangkan sakit mama...namun bila mama mengiring semakin teruk pula mama rasakan dan tiba2 mama rasa tiba masanya untuk sayang keluar...akhirnya tanpa menunggu nurse n sister memaksa agar mama push sayang...dengn rasa sebak didada mama terus push sayang sekuat hati dengan terdaya yg mampu...papa sayang xhenti2 memberi dorongan agar mama push sayang...


Akhirnya, tepat jam 11.35am lahirlah sayang kedunia tanpa nyawa dibadan...sebak didada terus mama luahkan...hanya sunyi sepi serta tangisan mama yg mengiringi kelahiran sayang...tak terungkap kesedihan mama dan papa sayang...papa tengok leher sayang terlilit tali pusat sebnyak 2kali lilit masa sayang keluar...mama syukur sangat dapat melihat lahirnya putera kesayangan mama dan papa dengan berat 1.03kg...berambut lebat...berkulit putih...hidung dan bulu kening sayang sebijik mcm papa sayang...nurse letakkan sayang dalam bekas khas kerana sayang terlalu lembut untuk mama pengang kerana sayang baru berusia 31minggu...nurse bawa sayang dan tunjukkan pada mama...mama sayu lihat keadaan sayang...sedih...mama sentuh sayang dan akhirnya mama tak tertahn sedih mama lalu mama meraung dalam pelukan papa sayang...mama ditenangkan oleh papa sewaktu mereka membawa sayang pergi...itu lah kali terakhir mama melihat sayang...sayang pergi tinggalkan mama dan papa didunia untuk ke syurga abadi...

Ptg itu papa ngan keluarga papa menguruskan sayang untuk dikebumikan...sayang dimandi dan dikhafan kan di hospital...mama xsempat untuk cium sayang untuk kali terakhir...sayang telah dibawa ke kubur sebelum sempat mama mencium sayng untuk kali terkhir...sedih hati mama hanya tuhan yg tahu...


Untuk sayang mama arwah Muhd Fariz Bin Md Fazreen Norfareed, semoga sayang berbahagia di syurga abadi...mama akan doakan agar suatu masa nanti mama dan papa akan bertemu sayang disana...tunggu mama dan papa ye sayang...lepas mama habis pantang nanti mama dtg ngn papa melawat kubur sayang nanti ye...mama dan papa doakan sayang...aminnnn...


^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Penjagaan Diri Semasa Berpantang

Photobucket




PENGAMBILAN MAKANAN YANG LEMBUT & MUDAH HADAM

Untuk 2 minggu yang pertama anda digalakkan mengamalkan makanan yang lembut, mudah hadam, berserat dan seimbang seperti nasi bubur, sup sayur, oat mill dll kerana ia akan melancarkan sistem penghadaman dan memudahkan pembuangan air besar. Elakkan makan makanan yang sukar dihadam dan berminyak atau pedas seperti nasi, sambal, berlemak dll kerana ia akan menyebabkan usus pedih dan sembelit.


PILIHAN MAKANAN SEMASA DALAM PANTANG

Seboleh mungkin, banyakkan pilihan makanan dari kalangan sayur-sayuran yang direbus atau makanan yang dipanggang, direbus atau dibakar berbanding makanan yang digoreng. Pastikan makan makanan seimbang dimana setiap hidangan mesti ada protein, kabohidrat & sayur- sayuran. Elakkan makan makanan atau buah-buahan yang masam atau berasid. Menurut petua tradisional, elakkan makan tumbuhan@sayuran yang berlilit dan/atau untuk ulam pastikan ia dicuci bersih dan dicelur sebentar untuk elak kembung perut atau keracunan makanan.


AMALKAN MINUM AIR MASAK 2 – 3 LITER SEHARI

Pakar-pakar pemakanan mengesahkan kekurangan air didalam badan menyebabkan kekurangkan cecair didalam darah dan fenomena ini melemahkan badan dan menyebabkan keletihan. Anda dinasihati minum air masak segelas setiap sejam atau 2 – 3 liter air sehari kerana ia akan membuat anda cergas dan mengekalkan tenaga. Jangan takut anda tidak akan boyak dengan minum air kerana ia akan mengembalikan bentuk badan anda serta mengempiskan perut. Hindari minum minuman manis ,berkafein, bergas atau berakohol kecuali susu dan koko kerana ia akan mengurangkan cairan tubuh anda danmembuat anda sakit kepala, pening dan/atau kembung perut.


AMALAN MANDIAN & KEBERSIHAN DIRI

Dinasihati untuk tujuh (7) hari pertama,lap badan dengan air suam sebersih-bersihnya dan jangan mandi dahulu kerana badan sedang sakit dan urat membengkak. Hari-hari seterusnya mandi sekali sehari sahaja sebelum pukul 9 pagi dan lap badan pada waktu petang sahaja. Ini adalah untuk mengelakkan diri dari jadi boyak dan kembang. Anda tidak akan berbau busuk sebab anda tidak berparam, berpilis atau bertangas.


HADAPI KESAKITAN PADA JAHITAN VAGINA, BEDAH DAN KEBENGKAKKAN PAYU DARA

Asentiasa jaga kebersihan dan cuci jahitan dengan campuran air suam dan sedikit garam halus. Selepas cuci lap kering luka jahitan tersebut untuk elakkan jangkitan. Sentiasa tukar pad bersalin walaupun darah tidak banyak keluar untuk kesihatan dan kebersihan luka jahitan tersebut. Untuk melegakan keperitan tersebut, kami menasihatkan anda ambil sepeket air batu dan/ atau sebungkus kacang pea beku dibungkus dan dibalut dengan tuala bersih dan tekap pada luka jahitan tersebut. Atau anda boleh juga menyimpan pad bersalin anda didalam freezer untuk memberi kelegaan serta merta apabila memakainya.Pastikan kebersihannya. Kebengkakan payu dara sering terjadi kepada ibu-ibu yang baru bersalin. Menurut petua tradisional, untuk melegakan kebengkakan tersebut ambil sekelopak kobis sejuk (yang telah disejukkan dalam peti sejuk) dan diletakkan didalam coli untuk melegakkan kebengkakan payu dara tersebut. Ini hanya petua, Apa-apa pun dapatkan nasihat pakar sekiranya keadaan teruk.


ELAKKAN KEJADIAN BENTAN

Orang tua dahulu menasihati ibu-ibu bersalin agar jangan menjerit atau mengangkat benda-benda berat dalam masa sebulan sebab TAKUT BENTAN dimana badan akan sejuk mengigil dan darah turun dengan banyak. Rehatkan diri dan tidur secukupnya untuk kembalikan stamina. Sentiasa pakai stoking dan berselipar didalam rumah. PETUA Sekiranya ANDA BENTAN, ambil dua ulas bawang putih dan dititik bersama kulit. Sapu bawang putih tersebut pada kuku jari tangan dan jari kaki sahaja selalu. Insyaallah berkurangan. Tiada perubahan jumpa denganDoktor Pakar dengan segera.


ELAKKAN MEROYAN & CUKUP REHAT

Untuk elakkan Meroyan, PERTAMA: Rehatkan diri secara fizikal dan mental. KEDUA: Amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang sepanjang berpantang dan selepas berpantang sehingga badan kembali sihat. KETIGA: SAYANGI DIRI ANDA, jangan rasa bersalah sekiranya anda berehat dan mengagihkan tugasan kepada suami, ahli keluarga atau pembantu rumah kerana sesungguhnya anda dalam proses penyembuhan daripada kesakitan yang amat. KEEMPAT: Pilih amalan berpantang yang selesa dengan anda sebelum anda bersalin dan waktu berpantang akan menjadi sesuatu yang disenangi. KELIMA: Hormati pilihan & diri anda dan tolak pilihan orang lain sekiranya iamembuat anda tertekan. Tekanan patut dihindari semasa dalam atau selepas pantang kerana ia boleh menyebabkan gangguan emosi berpanjangan. Sebarang masalah atau ketidakselesaan beritahu kepada orang yang disayangi atau dipercayai dan elakkan bersendirian untuk mengelak kemurungan. SEKALI LAGI! Ingat anda sebenarnya sakit dan jangan bebankan diri dengan tugasan yang berat. Belajar agihkan tugasan menjaga bayi atau apa-apa sekalipun dengan suami, pembantu rumah atau ahli keluarga anda. Janganrasa bersalah apabila melakukan agihan tersebut kerana sebenar yang sakit ialah anda dan bukan mereka. Lagipun ia hanya mengambil masa lebih atau kurang dua (2) bulan sahaja sebelum anda kembali bertenaga, tenang dan normal.
ISLAM menganggap tidur sebagai ibadah dan menekankan ia adalah hak badan yang perlu ditunaikan.


BERURUT, BERSENGKAK, BERTUNGKU DAN BERBENGKUNG

Anda boleh berurut badan tapi nasihat kami jangan bersengkak dahulu kerana rahim tengah cedera dan membengkak. Kalau boleh tunggu selepas pantang apabila rahim telah kembali kesaiz asal. Bertungku juga elok untuk mengurangkan kebengkakkan kecederaan dalaman. Tetapi biarlah berpada-pada.



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Checklist Barang2 Baby

Photobucket


salam...huhuhu lama gak x update ape2....
skang ni buzy je p beli barang2 baby lagipun kandungan dah nk masuk 7bln dah,
so kene la prepare awal2 takut2 nanti xsempat lak nak beli kan...
semalam baru aje abis p shopping barang2 kat Parkson & Tesco....
total menghabiskan rm dalm RM400 keatas gak hehe..
itu pun xbeli lagi barang2 lain seperti tub mandi,set botol susu,breastpump,katil baby
dan macam2 ag la....hehehe tunggu bulan depan insya-allah lengkap 100% 
semuanya....ni baru 80%....xpe2 beli skt2 dulu hehehe...


ni ade beberapa pic barang baby yg telah di beli semalam....



kat atas ni ade cotton buds,baby wipes,pin n semua tu beli skit dulu nanti nak tambah lagi
sbb xcukup tu,skit sangat...ade gak berus botol,minyak yu ye(ni mesti wajib la hehe),
nappy cream,penyedut hidung,set ketip kuku dan puting hisap...




yang ni pulak ade set mandian dari TollyJoy..mula2 niat nak beli Pureen xp yg ni lagi murah skit
dan bau dia pun wangi2....sama gak ngan pencuci pakaian yg botol besar colour pink tu...niat pun
nk beli Pureen punya gak tetapi bau dia lagi wangi dari Pureen tau..yang calour itam kat atas tu changing mat
dari BabyKiko...n ade gak pencuci botol dan ini satu je cik beli yang Pureen punya sbb ramai gak orng pakai jenama Pureen ni tuk cuci botol2 susu.




ok ni pulak ade bedung n barut perut dari Anakku, ni cik beli banyak2 terus, bedung 10 helai n beli 1 set
dan bedung pun beli 10 helai gak...n ade 2 towel yang colour coklat n biru terang tu dari Fiffy dan yg last tu selimut yng ade penutup kepala dari TollJoy(ni kene tambah 1, 2 helai ag sbb sehelai xcukup)..




yg ni lak koleksi2 sarung tangan n sarung kaki serta topi dan bibs...
hehehe banyak je nampak kan tapi ni pun ade kurang lagi tau....




ni lak koleksi baju2 lengan pendek dan panjang...ni pun baru skit ade lagi yang
nak kene tambah sebab baby kene ade banyak2 baju....




hah yang ni memang cik wajib beli sbb rompers ni memang nampak comel aje bila 
tengok baby2 org lain pakai so teringin gak nak tengok baby sendiri yang pakai hehehe.
yang ni cik beli kat downtown aje lagi pun murah 1set RM40 jenama Carter's...





rompers yang ni pun sama beli kat downtown gak n harga pun sama cuma
yang ni lengan panjang....


so buat masa ni itu semua dulu yang sempat dibeli n nanti ade mase lagi akan
ditambah lagi...ini pun ngah tunggu expo barangan baby kat MidValley pada 10 Mei nanti...kita
borong kat situ pulak hehehe.....



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

PETUA UNTUK MEMUDAHKAN BERSALIN

Photobucket



dah nak dekat2 due mesti ramai ibu2 yg hamil ingin mencari petua2
untuk mudah bersalin dan lagi2 tuk ibu2 yg first time hamil....
kat bawah ni cik sertakan skit petua2 yg dikumpul dari carian google hehehehe





PERMAKANAN

  • Amalkan minum air lebihan suami
  • Amalkan makan buah kurma sepanjang tempuh kehamilan kerana ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan memudahkan laluan bayi, selain turut berperanan memperhaluskan nurani bayi. 
  • Amalkan makan telur mentah di hujung kehamilan.
  • Kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi.
  • Minum sesudu camca teh minyak kelapa buatan sendiri sejak usia kandungan 6 bulan dan amalkan seminggu 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan amalkan ia setiap hari.
  • Rebus epal hijau pastu makan masa tengah sakit tu
  • Minum air selusuh dan sebaiknya yg yg dibuat oleh suami sendiri
  • Amalkan minum air kelapa hujung2 nak bersalin.
  • 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga 




AMALAN MEMBACA SURAH PILIHAN

  • Amalkan baca selawat nabi, surah Al-Fatihah & doa Nabi Yunus sebelum minum air.
  • Amalkan baca surah Maryam.
  • Amalkan baca surah Al Insyiqaq ayat 1-4.
  • Amalkan baca surah Abasa ayat 20 .
  • Amalkan baca surah An Nahl ayat 78.
  • Masa dalam labour room, banyakkan baca doa nabi yunus berulang kali serta "Ya Fattah" banyak2 kali supaya laluan bayi cepat terbuka n kurangkan rasa sakit.
  • Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Bari, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air untuk diminum.




SENAMAN

  • Banyakkan berjalan.
  • Cuba duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding  pastu cuba berdiri perlahan lahan dan ulang banyak kali. Boleh dibuat apabila usia kandungan 38 minggu ke atas.
  • Duduk bersila, temukan kedua dua tapak kaki, pegang jari2 kaki tu pastu tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
  • Masa tengah sakit, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut dan bila sakit makin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2.
  • Banyakkan "bersama" suami ketika nak dekat due kerana air mani antara pelincir yg mujarab tuk mudahkan laluan bayi.
  • Masa meneran dalam labour room, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina koyak banyak.






^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Segmen First Giveaway By Anis

Photobucket





FIRST GIVEAWAY ini berlangsung selama sebulan dari 25.03.2013 hingga 24.04.2013 dan seramai 34 Pemenang dicari ! 

Syarat-Syarat :

Wajib Follow BLOG ini & BLOG ini !
Wajib Follow Para Sponsor
Wajib Follow Fanpages Para Sponsor 
Wajib Follow Twitter
Wajib Klik Iklan


Follow Para Sponsor :

Aimi Rahim | Eyna | Fifi | Syahira | Kak Ain | CikGadis | Izzati | Precious Cla | Aien | Ismah |  Anaziah Online Boutique Anaziah Baby & Kidswear  | BK


Follow Fanpages Para Sponsor :






Follow Twitter(kalau ada twitter) : 

Twitter


Klik Iklan(tunggu sampai habis loading) : 

Click Sini

Click Sini

Click Sini

Click Sini

Click Sini

Click Sini


Senarai Hadiah :

Mousepad ( Design sendiri ) Mug ( Design sendiri ) | Jubin hiasan  ( Design sendiri ) | T-Shirt Running man Saiz L | Header | Bookmark + Topup RM5 | Topup RM5 + Bloglist | Topup RM5 + Bloglist | Topup RM3 | 2 Felt Bookmark + 2 Vector | Topup Celcom/Maxis RM5 | Topup RM10 | Novel | Brooch Ribbon | 1 Pakaian wanita dari Anaziah Online Boutiqe | 1 Headband dari Anaziah Baby & Kidswear .


Apalagi , Jom memeriahkan lagi GIVEAWAY ni . Support Blogger :)


^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Segmen Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang

Photobucket



Ini adalah segmen pertama dari Belog Cik Kumbang.Tujuan Cik Kumbang buat segmen ini adalah untuk memudahkan Cik Kumbang blogwalking & terjah update terkini blog korang yang join segmen nie.Segmen nie inspired by Mia Liana & Cik Farah,sebab Cik Kumbang menggunakan konsep copy&paste coding HTML sahaja untuk join.Mudah kan?

KENAPA KORANG PERLU JOIN?

SEMUA blogger yang join segmen nie akan dimasukkan ke dalam Blog Khas,Bloglist Cik Kumbang di [SINI] untuk sepanjang tahun 2013 ini.Best kan :) Dan yang paling best, Cik Kumbang akan pilih sekurang-kurangnya 10 blog untuk direview di facebook page Belog Cik Kumbang dan 5 blog untuk direview di Belog Cik Kumbang dengan menggunakan random.org !!! Menarik tak? JOM JOIN !!!

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1.Follow Belog Cik Kumbang untuk mengetahui update terkini segmen ini.Klik
2.LIKE Fanpage Belog Cik Kumbang.Klik
3.Buat satu entry dengan tajuk Segmen: Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang.
4.Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila klik di bahagian coding, kemudian tekan Ctrl+C serentak untuk copy dan akhir sekali paste kan ke ruangan HTML korang.
5. Make sure korang tinggalkan link entri korang tu kat ruangan komen NIE & nyatakan kategori blog korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist Cik Kumbang nanti.

TARIKH TAMAT: 20 April 2013.


^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

List Keperluan Menyambut Bayi

Photobucket



skang ni sibuk sangat nk cari barang baby huhuhu...pening gak sbb ni kan anak fisrt so memang xde pengalaman langsung dlm bab2 ni hehehe...lau nak beli brg baby ni mesti kene ada satu list supaya senang nak tengok apa yg patut dibeli kan hehehe..so cik ade sertakan satu list dan dlm list ni ada beberapa barang2 keperluan baby yg perlu ada dan juga keperluan untuk ibu dan xlupa gak list2 untuk dibawa ke hospital nanti...



PAKAIAN

  • Lampin / Bedung
  • Barut Perut
  • Baju Tidur
  • Baju Dan Seluar Panjang
  • Baju Dan Seluar Pendek
  • Baju Lubang2 Panjang / Pendek
  • Rompers / Bodysuit
  • Pampers
  • Sarung Tangan
  • Sarung Kaki
  • Topi
  • Bibs
  • Pencuci Pakaian 
  • Beg Pakaian

MANDIAN
  • Tub Mandi
  • Tuala Mandi
  • Tisu Basah
  • Set Mandian
  • Changing Mat
  • Minyak Yu Ye
  • Baby Oil
  • Losyen
  • Ubat Ruam
  • Cuttons Buds
  • Bedak
  • Set Manicure
  • Bakul Barang

PENYUSUAN
  • Botol Besar
  • Botol Kecil
  • Berus Botol
  • Sabun Pencuci 
  • Termos
  • Puting Hisap
  • Puting Botol
  • Breast Pump
  • Botol Storage
  • Plastik Storage
  • Cooler Storage

TIDUR
  • Tilam
  • Bantal
  • Kelambu
  • Selimut
  • Baby Coat

TRAVEL
  • Stroller
  • Walker
  • Car Seat
  • Tilam Travel
  • Beg Baby

LAIN-LAIN
  • Hanger Kecil
  • Pin Kecil
  • Sapu Tangan
  • Bakul Kecil
  • Bakul Baju
  • Bakul Botol
  • Almari Baju

KEPERLUAN IBU
  • Bengkung
  • Breast Pad
  • Nipple Breast
  • Nipple Protector
  • Maternity Bra
  • Maternity Pad
  • Set Bersalin
  • Tungku
  • Kain Batik
  • T-shirt Longgar
  • Stokin
  • Baju Sejuk



SENARAI KEPERLUAN UNTUK DIBAWA KE HOSPITAL


KEPERLUAN BAYI
  • Beg Baby
  • Baju Dan Seluar Panjang
  • Sarung Tangan
  • Sarung Kaki
  • Topi
  • Lampin / Bedung
  • Barut Perut
  • Selimut
  • Pampers
  • Tisu Basah
  • Tuala Mandi
  • Minyak Yu Ye
  • Set Mandian
  • Bedak
  • Losyen
  • Botol Susu Kecil
  • Susu Formula Tin Kecil

KEPERLUAN IBU
  • Beg Pakaian
  • Bengkung
  • T-shirt
  • Kain Batik
  • Tudung
  • Pengikat Rambut
  • Maternity Bra
  • Mternity Pad
  • Tuala Mandi
  • Set Mandian
  • Minyak Angin
  • Termos
  • Telefon Bimbit
  • Charger
  • Surah Yaasin
  • Air Selusuh

DOKUMEN PENTING
  • I/c Ibu
  • Buku Pink
  • Sijil Nikah
  • Surat Nikah
  • Duit

MAKANAN
  • Roti Putih
  • Biskut Kraker
  • Buah-Buahan
  • Susu Ibu




**lau xnak rase duit kita terlalu banyak habis dibelanjakan seeloknya beli satu persatu...lau nak beli semua skali gus memang botak la kepala cik abang jawabnya hahaha.....



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^

Apa Yang Perlu Dilakukan Saat Anak Di Lahirkan

Photobucket




Tahniah kepada kawan2 yang hampir dah nak melahirkan anak, 
dan xlupa pd sy gak sbb nak tunggu baby kuar gak ni heheheee...
mesti tak sabar kan nak tengok cahaya mata kita yang bakal dilahirkan nanti...
ikut mak nya ke tau ikut papa nya kan kan kan.....hehehe...
xp jangn lupa pulak banyak perkara penting yg perlu dilakukan 
bila anak dilahirkan nanti ....
jom sama2 kita baca antara perkara2 yg perlu dilakukan 
selepas bayi kita dilahirkan nanti....



**Disunatkan Azan & Iqamah
  • Islam menganjurkan kepada umatnya agar menyambut kelahiran bayi dgn mengazankannya di telinga kanan dan diiqamahkan di telinga kiri dan hendaklah dilakukan sebaik saja bayi dilahirkan.Tujuannya ialah untuk mengingatkan kembali anak tentang perjanjian yang pernah dikaitkan dengan tuhan di alam Rohani.

"sesiapa yang memperolehi kelahiran cahaya mata (anak)
maka diazankan ditelinga kanan dan diiqamahkan di telinga kiri,
nescaya terlepaslah dari angin tiupan syaitan"

(RIWAYAT  AL-BAIHAQI)



**Menanam Uri

  • Hukum menanam uri adalah harus.Uri tersebut perlu dibasuh dan ditanam di dalam tanah supaya ia tidak dimakan oleh haiwan.Uri orang-orang Islam adalah suci dan dengan itu tidak boleh di bakar atau dijual. Mana-mana orang Islam yang melahirkan anak di hospital dikehendaki membawa balik uri-uri itu untuk di tanam di tempat masing-masing.




**Tahnik 
  • Sunat 'Tahnik' atau belah mulut selalunya dilakukan selepas anak dilahirkan. Tahnik ialah mengunyah buah kurma (tamar) dan selalunya dilakukan oleh orang yang dianggap soleh dan bertaqwa kepada Allah seperti Imam, Bilal, Ulama, dan Syeikh. Prosesnya ialah meletakkan sedikit manisan pada lidah bayi yang baru dilahirkan. Selain daripada kurma, manisan lain yang boleh digunakan juga adalah seperti titisan madu, nira nipah dan kelapa. Tujuannya adalah untuk melazimkan bayi membuka mulut dengan mendapatkan ganjaran benda manis,membuatkan bayi mahu menghisap apabila ibu menyusukan bayi tersebut kerana sentuhan di lidah mempunyai kesan manis dan bukan kesan yang tidak selesa dan untuk melancarkan percakapan anak kecil serta selalu berkata manis dan benar.  
  
     "telah dikurniakan kepadaku seorang anak,
lalu aku membawanya menemui baginda Rasullullah S.A.W,
baginda menamakannya Ibrahim,
lalu baginda mentahnikkannya dengan tamar dan mendoakan
keberkatan untuknya,kemudian baginda menyerahkan kembali anak itu"


(RIWAYAT AL-BUKHARI)                


**Mencukur Rambut
  • Mencukur rambut juga adalah diantara perkara yg disunatkan untuk dilakukan kepada bayi yg baru lahir dan sebaiknya dilakukan pada hari ketujuh ia dilahirkan.Kemudian rambutnya itu ditimbangkan dan disunatkan bersedekah emas atau perak seberat timbangan rambut bayi tadi lalu disedekahkan pada fakir miskin jika berkemampuan.Sekiranya tidak bekemampuan bolehlah bersedekah melalui wang atau sebaliknya.Amalan ini bertujuan agar menguatkan pertumbuhannya, menghilangkan selaput kulit kelapa dan juga dapat menguatkan daya ingatan,daya penglihatan dan bau serta pendengaran.

"cukurlah rambutnya,sedekahkanlah seberat timbangan
(rambutnya)itu daripada perak"

(RIWAYAT AHMAD)


**Menamakan Anak
  • Didalam islam kita dianjurkan supaya memberikan nama2 yg baik dan elok kerana dengan nama2 itulah juga Allah s.w.t akan memanggilnya di akhirat nanti.Seeloknya menamakan anak pada hari pertama,ketiga atau ketujuh kelahirannya.

"sesunggyhnya kamu akan diseru pada hari qiamat 
dengan nama-nama kamu,dan nama-nama bapa kamu, 
maka perindahkanlah nama-nama kamu itu"

(RIWAYAT ABU DAUD)


**Aqiqah
  • Aqiqah tanda kesyukuran dianugerahkan cahaya mata kepada Allah s.w.t dengan menyembelih binatang yang disembelih pada hari mencukur rambut bayi. Aqiqah sebagai ibadah yang telah disyariatkan oleh  Allah s.w.t. Aqiqah itu sunat dilakukan sebaik sahaja anak dilahirkan dan berterusan sehinggalah anak itu baligh.Apabila anak itu sudah baligh, gugurlah hukum sunat itu daripada walinya dan ketika itu hukum sunat berpindah ke atas anak itu sendiri dalam melakukan aqiqah untuk dirinya sendiri.Walaupun waktu yang disunatkan untuk beraqiqah itu panjang, tetapi yang afdhal hendaklah dilakukan pada hari ketujuh daripada hari kelahirannya.


 "Setiap anak yang lahir itu  terpelihara dengan aqiqahnya yang disembelih untuknya pada hari ketujuh (daripada hari kelahirannya), dicukur dan diberi nama." 

(RIWAYAT ABU DAWUD, AL-TURMIZI dan IBNU MAJAH)


**Berkhatan
  • Berkahtan ialah memotong selaput kulit yg menyerupai kepala zakar lelaki atau memotong sedikit hujung daging yg tumbuh dalam faraj perempuan.Berkahtan ini mula diwajibkan bila umur kanak lelaki hampir usia baligh.Namun bagi perempuan pula seeloknya waktu ia dilahirkan.

"kebersihan itu terdiri dari lima, berkhatan,mencukur bulu ari-ari,
menggunting misai,memotong kuku dan mencabut bulu ketiak"

(RIWAYAT BUKHARI DAN MUSLIM)



^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^