Follower Mummy

Irine Nadia Marcello

SAYANG PERGI MENINGGALKAN MAMA...

Photobucket



Tanggal 4 jun 2013, 10am, mama bangun awal pg lagi tuk p appoiment kat KKIA...kandungan mama pun dah masuk 31minggu..barang2 sayang pun semua mama dan papa dah sediakan tuk sayang :)...Mcm biasa mama mesti excited bila sampai KKIA sbb nak tahu perkembangan sayang dlm rahim mama...lagipun semalam syg active je bermain2 kt dlm rahim mama...xsabarnya rasa ingin melihat sayang keluar dan bermain kt depan mama lak...mesti bahagia...

Selepas setengah jam menunggu,tibalah giliran mama :)...nurse check mama n bgtau berat mama turun 2kg n darah mama kurang dr biasa n nurse cuma nasihatkan mama agar menjaga kesihatan...akhirnya tiba lah masa tuk nurse checuk degupan jantung sayang n part ni mama paling suka sbb dpt dengar degupan jantung sayang...namun selepas beberapa minit berlalu namun jantung sayang tidak juga kedengaran dan timbul rasa tidak sedap hati namun mama xmahu fikir bukan2 dan akhirnya nurse suruh mama masuk bilik doc tuk doc scan sayang...
Akhirnya selepas beberapa minit sayang di scan oleh doc...mama xnampak pun jantung sayang berkelip di monitor scanner...doc pun memberitahu mama yg jantung sayang memang dah xberdegup lagi...tanpa fikir panjang airmata mama gugur di hadapan doc...lalu papa sayang disuruh masuk ke bilik doc dan doc explain kan pada papa dan menyuruh papa membawa mama ke hospital dgn kadar segera...sepanjang dlm perjalanan itu mama xhabis2 berdoa pd tuhan agar jantung sayang kembali berdenyut...

Sesampainya mama dihospital,mama terus discan oleh doc pakar dan selepas beberapa minit berlalu...doc memandang mama dgn sayu dan memberitahu mama yg sayang sudah tiada lagi...sayang telah meninggal dalam rahim mama...ya allah betapa luluhnya hati mama bila doc memberitahu berita itu...akhirnya mama menangis dan terus menangis...papa disuruh masuk dan doc terus membetitahu berita sedih itu...papa hanya memandang mama dgn sedih sekali namun papa menguatkan semangat mama...
Akhirnya doc meminta agar mama melahirkan sayang dengan segera namun mcm mana mama ingin lahirkan sayang seandainya sayang sudah tidak bernyawa lagi...pasti tiada kedengaran tangisan sayang bila sayang keluar nanti...namun papa memberi semangat pd mama agar mama melahirkan sayang...kata papa walaupun sayang dah tak bernyawa lagi, xp mama boleh merasakan pengalaman melahirkan sayang...akhinya mama setuju untuk melahirkan sayang secara normal...

Ptg itu juga mama masuk wad dan doc bgtau mama yg mama akan diberikan induce pd pg esok untuk membuka rahim mama dan mama akur namun rasa terkilan yg bersarang dihati mama hanya tuhan yg tahu...sepanjang malam mama xtidur dan hanya termenung di katil mama...tiba2 mama rasa ade tendangan dari sayang dan mama rasa sayang kembali semula, dengan segera mama memberitahu doc tentang perkara itu dan doc terus membawa mama ke bilik scan namun setelah discan jantung sayang tetap juga tidak terlihat...sekali lagi airmata mama becucuran...mama balik semula ke katil mama dgn airmata yg bercucuran...akhirnya mama tertidur dlm tangisan...


Tanggal 5 jun 2013, 7.30am, nurse dtg kejutkan mama dan memberitahu doc akan dtg untuk memasukkan ubat induce...akhirnya doc dtg, sebelum doc memasukkan ubat,doc memeriksa bukaan rahim mama dahulu dan doc bgtau mama yg dia xjd tuk induce mama sbb rahim mama sudah pun terbuka 4cm dan doc menyuruh nurse menghantar mama ke dewan bersalin pada pg itu juga...perassan mama bercampur sedih dan gementar...mama terus call papa dan menyuruh papa dtg...

Tepat jam 8am, mama ditolak masuk ke dewan bersalin...dan nurse menyuruh mama baring dan berehat dahulu...sepanjang mama baring mama diperiksa oleh doc...mama xmengalami constraction langsung dan akhirnya pada jam 9am doc memasukkan ubat agar mama mengalami sakit kuat...selepas diberikan ubat, mama mula merasakan kesakitan yg berselang seli...masa itu mama hanya ingatkan papa sahaja kerana papa penguat mama, masa itu papa xdibenarkan masuk lagi kerana doc sedang memeriksa mama...semakin lama semakin kuat kesakitan mama rasakan...tiba2 kedengaran tangisan bayi yg baru dilahirkan dibilik sebelah...sungguh sayu hati mama bila terdengar tangisan bayi itu...sekali lagi mama menangis...

Jam menunjukkan pukul 11am dan kesakitan mama semakin kuat dan akhirnya papa sayang disuruh masuk untuk meneman kan mama...lega rasanya dpt pegang tangan papa sayang...beberapa minit selepas itu kesakitan mama berteruan tanpa henti...nurse menyuruh agar mama mengiring agar papa dpt urut2 belakng mama bg mengurangkan sakit mama...namun bila mama mengiring semakin teruk pula mama rasakan dan tiba2 mama rasa tiba masanya untuk sayang keluar...akhirnya tanpa menunggu nurse n sister memaksa agar mama push sayang...dengn rasa sebak didada mama terus push sayang sekuat hati dengan terdaya yg mampu...papa sayang xhenti2 memberi dorongan agar mama push sayang...


Akhirnya, tepat jam 11.35am lahirlah sayang kedunia tanpa nyawa dibadan...sebak didada terus mama luahkan...hanya sunyi sepi serta tangisan mama yg mengiringi kelahiran sayang...tak terungkap kesedihan mama dan papa sayang...papa tengok leher sayang terlilit tali pusat sebnyak 2kali lilit masa sayang keluar...mama syukur sangat dapat melihat lahirnya putera kesayangan mama dan papa dengan berat 1.03kg...berambut lebat...berkulit putih...hidung dan bulu kening sayang sebijik mcm papa sayang...nurse letakkan sayang dalam bekas khas kerana sayang terlalu lembut untuk mama pengang kerana sayang baru berusia 31minggu...nurse bawa sayang dan tunjukkan pada mama...mama sayu lihat keadaan sayang...sedih...mama sentuh sayang dan akhirnya mama tak tertahn sedih mama lalu mama meraung dalam pelukan papa sayang...mama ditenangkan oleh papa sewaktu mereka membawa sayang pergi...itu lah kali terakhir mama melihat sayang...sayang pergi tinggalkan mama dan papa didunia untuk ke syurga abadi...

Ptg itu papa ngan keluarga papa menguruskan sayang untuk dikebumikan...sayang dimandi dan dikhafan kan di hospital...mama xsempat untuk cium sayang untuk kali terakhir...sayang telah dibawa ke kubur sebelum sempat mama mencium sayng untuk kali terkhir...sedih hati mama hanya tuhan yg tahu...


Untuk sayang mama arwah Muhd Fariz Bin Md Fazreen Norfareed, semoga sayang berbahagia di syurga abadi...mama akan doakan agar suatu masa nanti mama dan papa akan bertemu sayang disana...tunggu mama dan papa ye sayang...lepas mama habis pantang nanti mama dtg ngn papa melawat kubur sayang nanti ye...mama dan papa doakan sayang...aminnnn...


^_^ Terima Kerana Sudi Bca Entry Ini ^_^